Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Eens in de vijf jaar worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar opgeroepen voor screening op baarmoederhalskanker (het uitstrijkje). U kunt hiervoor een afspraak maken bij de assistente.  

Het is noodzakelijk voor de administratie om uw oproep van het bevolkingsonderzoek mee te nemen!

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt georganiseerd voor vrouwen van 30 tot 60 jaar. Zij krijgen om de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen. Aangetoond is dat deelname eens in de vijf jaar voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken.

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die door een eenvoudig onderzoek heel vroeg kan worden ontdekt. Dat onderzoek is het laten maken van een uitstrijkje. Vrouwen die uitgenodigd worden voor het bevolkingsonderzoek kunnen gratis een uitstrijkje laten maken.

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoeder- halskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 60 jaar. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. Dat gebeurt doorgaans heel langzaam. Hierdoor is het mogelijk om beginnende afwijkingen, die tot kanker kunnen leiden, op te sporen.

Waarom meedoen?

Door een uitstrijkje zijn beginnende afwijkingen aan de baarmoederhals te ontdekken, die nog geen kanker zijn. De kans op genezing is in die gevallen zeer groot. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden, hebben meestal geen klachten. Daarom krijgen alle vrouwen van 30 tot 60 jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Het maken van een uitstrijkje:

Het uitstrijkje wordt gemaakt door de huisarts. Wilt u eraan denken om de oproep van het bevolkingsonderzoek mee te nemen. Er worden u een paar vragen gesteld: zoals de datum van uw laatste menstruatie e.d. De huisarts zal u ook vertellen hoe en wanneer u de uitslag van het onderzoek krijgt.

Neem contact op

Tussen nu en het volgende uitstrijkje indien u last krijgt van:

  • hinderlijke afscheiding
  • bloedverlies bij of vlak na geslachtsgemeenschap
  • bloedverlies buiten de menstruatie
  • bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad

Contact

Spoednummer 0562 - 45 32 80
 

Huisartsenpraktijk Vlieland

Molenglop 6
8899 AZ Vlieland
Telefoon:
0562 - 45 13 07
Receptenlijn:
0562 - 45 18 75
Fax:
0562 - 45 12 07
www.huisartsenpraktijkvlieland.nl
Routebeschrijving >