Online inzage in uw eigen medisch dossier
Wij zijn wettelijk verplicht om u online inzage te kunnen geven in uw persoonlijke medisch dossier. Indien u 16 jaar of ouder bent, kunt u hiervan gebruik maken door u aan te melden bij een PGO.
Onze huisartsenpraktijk heeft het MedMij label: de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens.
Wat is een PGO?
PGO is de afkorting voor Persoonlijke Gezondheids Omgeving. Een PGO is een app of website waar u een kopie kunt bekijken van uw medische gegevens. Deze gegevens kunnen afkomstig zijn van uw huisarts, uw ziekenhuis en andere zorgverleners.
In een PGO kunt u op een veilige manier uw gegevens opvragen bij de huisarts of een andere zorgverlener. Zodra er nieuwe uitslagen, brieven van specialisten, adviezen of verslagen van uw consult worden ingevoerd door de huisarts of assistente kunt u deze ophalen in uw PGO. Een hele mooie manier om uw adviezen en uitslagen terug te lezen in uw eigen tijd!
Welke PGO moet/kan ik kiezen?
U mag dit zelf kiezen. Op www.pgo.nl kunt u lezen welke verschillende PGO’s en mogelijkheden er zijn. Van de PGO’s Zodos en Drimpy is inmiddels bekend dat zij goed werken met huisartsensystemen, maar het staat u vrij om een andere PGO te proberen.
Wat heb ik nodig?
Het aanmaken en eerste gebruik van een PGO kost tijd. We adviseren u hier even rustig voor te gaan zitten, wanneer dit allemaal is geregeld verloopt het inloggen en ophalen van de gegevens in het vervolg een stuk vlotter.
De volgende belangrijke dingen heeft u nodig om uw medische gegevens op te halen:
- uw emailadres
- Google Authenticator: dit is een app voor op uw smartphone. Dit zorgt voor een twee-factoren beveiliging, waardoor het minder makkelijk/bijna onmogelijk wordt voor derden om uw inloggegevens te achterhalen.
Link naar de Google Authenticator app:
Voor Android telefoon: https://bit.ly/android-authenticator
Voor iPhone telefoon: https://bit.ly/iphone-authenticator
- DigiD app of DigiD inloggegevens met een sms controle.
Link naar de DigiD app:
Voor Android telefoon: https://bit.ly/android-digid
Voor iPhone telefoon: https://bit.ly/iphone-digid
Hoe werkt het?
Iedere PGO werkt een beetje anders, maar in principe werkt het als volgt:
- U gaat naar de website (van het PGO naar eigen keuze) op uw pc/laptop/tablet/telefoon óf u installeert de betreffende PGO-app.
- U maakt een persoonlijk account aan bij uw gekozen PGO (dit account wordt beveiligd met tweeweg authenticatie, via de authenticator app op uw mobiele telefoon (zie boven)).
- U kunt in uw PGO uw huisarts opzoeken en uw medische gegevens die in uw medisch dossier van uw huisarts staan, opvragen. Hiervoor dient u zich te legitimeren (ofwel het PGO vraagt om uw ID te scannen, ofwel er wordt gebruik gemaakt van de DigiD app op uw telefoon).
Voor de PGO’s Drimpy (handleiding Drimpy) en Zodos (handleiding Zodos) hebben wij een directe link aangemaakt, die u kunt gebruiken bij aanmelding. Als u deze directe link gebruikt hoeft u niet zelf de huisarts op te zoeken maar staat deze al voor u ingevuld!
Praktijklink Drimpy: https://my.drimpy.com/onboarding/link/6b9f7556-6f84-4c3d-b1fd-50b8b578835d
Praktijklink Zodos:
https://mijn.zodos.nl/Login?verbindfriesland=huisartsenpraktijkvlieland
Heeft u hulp nodig?
Afhankelijk van uw hulpvraag, kunt u op verschillende plekken terecht. Neemt u alstublieft niet bij alle vragen contact op met de huisartsenpraktijk! Kijk hieronder goed waar u een antwoord kunt vinden:
- bij een inhoudelijke vraag over uw medische gegevens kunt u wel contact opnemen met de huisartsenpraktijk
- voor algemene vragen over PGO’s kunt u kijken op: www.pgo.nl
- bij praktische digitale vragen kunt u bellen met de digihulplijn op telefoonnummer 0800-1508
- bij gebruikersproblemen van het PGO kunt u kijken op de website van het betreffende PGO, daarop staan contactgegevens van de ontwikkelaar.
Pas op met het verstrekken van medische gegevens aan derden!
Vraagt uw werkgever, school, bedrijfsarts of een andere instantie om inzage in uw medische of gezondheidsgegevens? Verstrek ze niet zelf! Zij horen u een machtiging te laten ondertekenen voor inzage en de gegevens via de huisarts of specialist op te vragen.
De huisarts verstrekt alleen de gegevens die nodig zijn. We komen regelmatig onterechte aanvragen tegen, ze proberen dan via u zonder machtiging aan gegevens te komen. Een werkgever mag bijvoorbeeld NOOIT naar uw medische gegevens vragen, dit hoort via de bedrijfsarts te gaan.